Finn din eksteriør-stil
Kledningen påvirker ikke bare husets estetikk, men også holdbarhet og værbestandighet. Med en rekke kledningsalternativer følger også unike stil og særpreg.
Her får du en oversikt over noen av de mest populære husstilene.
Kledningen påvirker ikke bare husets estetikk, men også holdbarhet og værbestandighet. Med en rekke kledningsalternativer følger også unike stil og særpreg.
Her får du en oversikt over noen av de mest populære husstilene.
For de som ønsker et hus med et klassisk og elegant preg, er herregårdsstilen det perfekte valget. Denne stilen henter inspirasjon fra gamle herregårder og villaer, med detaljer som store vinduer, rette akser, symmetri og enkle, men gjennomført detaljering. Kledningen er ofte bred og malt i lyse, tradisjonelle farger som hvitt, beige eller pastelltoner, som understreker husets storslåtte arkitektur.
Klassisime 1780-1810
Regelmessig og streng utforming, profilert, ofte liggende kledning.
Empirie 1800-1835
Stilen er en videreføring av klassisimen, men er noe mer pompøs. Fortsatt brukes tre til å kopiere steinarkitekturen fra Europa. Både liggende og stående kledning med profiler er vanlig og det blir typisk med understreking av horisontale linjer slik som sokkel og etasjeskillere.
Det er mange flotte kledningsprofiler å velge blant for å oppnå et fornemt og klassisk uttrykk på huset. Dette gjelder også for hus av litt mindre størrelse.
Med inspirasjon fra de fornemme lyst- og ladegårdene i Norge ser vi at både liggende og stående kledning ble benyttet, gjerne med en etasjeskiller for å understreke dimensjon og størrelse.
Velger du en bred kledningstype med en profil, gjerne en staff, vil også dette bidra til å gi boligen et fornemt og historisk sus.
Den urbane stilen er preget av rette linjer, mye lys og åpne flater. Slike hus har ofte minimalistiske og moderne kledningsprofiler. Noen ønsker seg et hus som kan skille seg litt ut fra mengden. Da faller ofte valget på hus i kategorien “funkis” og urbant.
Funksjonalismen 1925-1940
Funksjonalismen kom til Norge med full tyngde via “Stockholmsutstillingen” i 1930 og ble dominerende i ca. ti år.
De ekte funkishusene ble alle bygget i denne perioden, og stilen er kjennetegnet av et forenklet formspråk, store flater, rette linjer og geometriske former. Mange av dagens moderne og trendy hustyper har hentet inspirasjon fra disse.
Typisk er dette hus med rette linjer og enkle detaljeringer som gir mye lys og luft. En uprofilert kledning, gjerne med spor eller mellomlist, vil underbygge en arkitekttegnet stil uten de tradisjonelle detaljene.
Inspirert av folke-funkisstilen fra 1930/40-tallet, men med en oppdatert og moderne vri, vokser det nå frem en rekke flotte hustyper som skiller seg ut i mange nabolag. Husene er også ofte tilpasset et spesielt terreng, utsikt eller solforhold – perfekt for skreddersydde løsninger som passer nettopp deg og dine behov.
Vi er glade i tradisjonshus i Norge – hus som ser ut som om de alltid har vært der, selv om de er helt nye. Nostalgiske hustyper som tar vare på det som har vært, uavhengig av om du bor på landet eller i et tettbygd bybilde. Stilarten er trygg og kjent og kledningsprofilene som er typiske for denne type hus, går aldri helt av moten.
Mange hus i denne kategorien er inspirert og har elementer av sveitserstilen i seg. Opprinnelig var det våre arkitektstudenter som lot seg inspirere på sine studiereiser i Østerrike, Sveits og Italia i tiden 1840-1920. Kombinasjonen av uberørt, vakker natur og det enkle liv i symbiose med en rikt detaljerte bygninger, ble svært populært og har fortsatt mange tilhengere.
Sveitser 1840 - 1930
Sveitserstilen ble introdusert i Norge i 1840-årene av arkitekt Linstow som første forsøk på å skape en nasjonal trearkitektur. Sveitserstilen ble meget populær og fikk stor utbredelse i hele landet, ikke minst fordi den var den første stilen som var basert på trevirke som byggemateriale.
Kanskje er det følelsen av det ekte og tradisjonsrike, men likevel med mulighet for å sette sitt personlige preg i form av mengden detaljering og fargekombinasjoner som gjør at vi fortsatt er så glade i denne stilen?
Ikke alle er like opptatt av stilepoker, arkitektuttrykk eller gamle tradisjoner når huset skal bygges eller hytta restaureres. Ofte gjenspeiler valget seg med hva som er trendy eller mest populært, hvordan nabolaget er, hva man ser på blogger eller i magasiner. I dag bygges det hus i alle stiler i alle geografier og i alle nabolag. Velg det du selv liker!
Smale, stående bord, kan underbygge boligens høyde. Brede, liggende bord kan få huset til å virke både lavere og større. Bord med en staffprofil, vil gi huset mykere former og bord tett-i-tett kan få frem både et klassisk eller et veldig moderne uttrykk.